Monday, October 29, 2018

Voice Change Part Three (3): Interrogative

If you want to take part in any competitive examination, such as BCS, Bank Job Recruitment, Varsity Admission, or want to go abroad for higher studies then you will have to be skilled in English language. Without knowing English grammar well, you cannot achieve mastery over English language. “Voice Change” is perhaps one of the few difficult English grammar rules. In order to be good in English, you should have good knowledge about English grammar. If you find any mistake then do not feel hesitate to mention it in the comment box. 

1.   Do you play football?
Answer: Is football played by you?
2.   Did the boy catch a bird?
Answer: Was a bird caught by the boy?
3.   Does she write a letter?
Answer: Is a letter written by her?
4.   Don’t you like tea?
Answer: Isn’t tea liked by you? / Is tea not liked by you?
5.   Doesn’t Rumi prepare his lessons daily?
Answer: Aren’t Rumi’s lessons prepared by him daily? / Aren't the lessons prepared daily by Rumi? 
6.   Didn’t Lucy sing a song?
Answer: Wasn’t a song sung by Lucy? / Was a song not sung by Lucy?
7.   Will they help the poor?
Answer: Will the poor be helped by them?
8.   Shall I catch fish?
Answer: Will fish be caught by me?
9.   Is he doing the work?
Answer: Is the work being done by him?
10.                Are they making a noise in the class?
Answer: Is a noise being made by them in the class?
11.                Has he taken the book from the table?
Answer: Has the book been taken by him from the table?
12.                Were you calling me?
Answer: Was I being called by you?
13.                Have they made him captain?
Answer: Has he been made captain by them?
14.                Can I help you?
Answer: Can you be helped by me?
15.                Haven’t they finished the work?
Answer: Hasn’t the work been finished by them? / Has the work not been finished by them?
16.                Will he be reading a book then?
Answer: Will a book be being read by him then?
17.                Wasn’t he drawing a picture?
Answer: Wasn’t a picture being drawn by him? / Was a picture not being drawn by him?
18.                Isn’t he painting a picture?
Answer: Isn’t a picture being painted by him? / Is a picture not being painted by him?
19.                Who is helping her?
Answer: By whom is she being helped?
20.                Who called me?
Answer: By whom was I called?
21.                Who has made the cage?
Answer: By whom has the cage been made?
22.                Who gave you the watch?
Answer: By whom were you given the watch?
23.                Who has broken the plates?
Answer: By whom have the plates been broken?
24.                Who teaches you English?
Answer: By whom are you taught English?
25.                Who will drive the car?
Answer: By whom will the care be driven?
26.                Who will be reading the book?
Answer: By whom will the book be being read?
27.                Who was blowing the pipe?
Answer: By whom was the pipe being blown?
28.                Whom did you meet?
Answer: Who was met by you?
29.                Whom has he seen in the room?
Answer: Who has been seen in the room by him?
30.                Whom are they calling?
Answer: Who is being called by them?
31.                Whom do you want?
Answer: Who is wanted by you?
32.                Whom did you give the book?
Answer: Who was given the book by you?
33.                Whom will he teach?
Answer: Who will be taught by him?
34.                Whom did you lend the pen?
Answer: Who was lent the pen by you?
35.                What does he want?
Answer: What is wanted by him?
36.                What did he do yesterday?
Answer: What was done by him yesterday?
37.                What are you reading?
Answer: What is being read by you?
38.                What will you read?
Answer: What will be read by you?
39.                What has he seen?
Answer: What has been seen by him?
40.                Which book do you want?
Answer: Which book is wanted by you?
41.                Which pen has he bought?
Answer: Which pen has been bought by him?
42.                Which people did she like?
Answer: Which people were liked by her?
43.                When will you return my book?
Answer: When will my book be returned by you?
44.                When did you meet?
Answer: When were you met?
45.                Where did you find him?
Answer: Where was he found by you?
46.                Do you know them?
Answer: Are they known by you?
47.                Did you eat the apples?
Answer: Were the apples eaten by you?
48.                Who can do it?
Answer: By whom can it be done?
49.                How can you do this?
Answer: How can this be done by you?
50.                Who called you a liar?
Answer: By whom were you called a liar?
51.                Does he speak English?
Answer: Is English spoken by him?
52.                What can you do for me?
Answer: What can be done by you for me?
53.                Did the idea interest you?
Answer: Were you interested by the idea?
54.                Whom did you meet?
Answer: Who was met by you?
55.                Who is helping her?
Answer: By whom is she being helped?
56.                What does he want?
Answer: What is wanted by him?
57.                Will you write the letter?
Answer: Will the letter be written by you?
58.                Have you done the work?
Answer: Has the work been done by you?
59.                When will you return my book?
Answer: When will my book be returned by you? 
60.                Who has broken the plates?
Answer: By whom have the plates been broken?
61.                Are they making a noise?
Answer: Is a noise being made by them?
62.                Were they catching fish?
Answer: Were fish being caught by them?
63.                Had he taken the book?
Answer: Had the book been taken by him?
64.                Will she be singing a song?
Answer: Will a song be being sung by her?
65.                Did she recognize you?
Answer: Were you recognized by her?
66.                Have you eaten rice?
Answer: Has rice been eaten by you?
67.                Is he reading a book?
Answer: Is a book being read by him?
68.                Who is calling me?
Answer: By whom am I being called?
69.                Who will help you?
Answer: By whom will you be helped?
70.                Whom did you see on the road?
Answer: Who was seen by you on the road?
71.                Whom is he teaching English?
Answer: Who is being taught English by him?
72.                Whom has he beaten?
Answer: Who has been beaten by him?
73.                What do you want?
Answer: What is wanted by you?
74.                What has he done?
Answer: What has been done by him?
75.                Can anybody cure it?
Answer: Can it be cured (by anybody)?
76.                Who wrote this book?
Answer: By whom was this book written?
77.                Have you finished the work?
Answer: Has the work been finished by you?
78.                When will they announce the results?
Answer: When will the results be announced (by them)?
79.                Have you invited them?
Answer: Have they been invited by you?
80.                Will you help him?
Answer: Will he be helped by you?
81.                What did he say?
Answer: What was said by him?
82.                Whom did you invite?
Answer: Who was invited by you?
83.                Who wrote the story?
Answer: By whom was the story written?
84.                When will you finish the work?
Answer: When will the work be finished by you?
85.                Does she cook the food?
Answer: Is the food cooked by her? 

Thursday, October 25, 2018

Does “Absalom and Achitophel” represent England’s political condition of the 17th century?

“Absalom and Achitophel” is one of the best poems of John Dryden. It is actually a political satire where Dryden talks in support of King Charles II. Absalom, one of the main characters of the poem, actually represents Duke of Monmouth, the illegitimate son of King Charles II. Absalom rebelled against his father King David and Achitophel helped him in this regard. Achitophel represents the Earl of Shaftesbury. The poem beautifully narrates the condition of England at that time. Since, Dryden supported King Charles II, he praised the king in the poem, but this poem has some universal elements. This poem was actually a political pamphlet where Dryden openly supported the King and degraded the Duke of Monmouth.

England’s political situation was not very good. Civil war could take place any time. Achitophel persuaded Absalom that this was the best time to rebel against the King. On the other hand, people who supported the King were also ready for a fight. They will take up arms against Absalom or Duke of Monmouth. Dryden wrote this poem to boost the morale of King’s supporters.

Greed of power is one of the major universal characteristics depicted in this poem. It was a turbulent time in England’s politics. In fact, throughout the 17th century there was political instability in England. The Puritans murdered Charles I, the father of King Charles II and took over power led by Oliver Cromwell. King Charles II was reinstated in 1660 and this event is called restoration. Throughout the reign of King Charles II there was conflict between two main political parties. This is a natural scenario everywhere in the world. Wherever there is king, there are some people who support the king and some who do not but both parties want to go to power.

Religious division remained in England for a long time but the condition grew worse in the 17th century, especially after King Charles II came to power. The Catholics and Protestants were the two main religious groups in England in the 17th Century. Though the Puritans rule the country for some time, they did not have a lasting influence. The Protestants were the majority while Catholics were the minority. On the other hand, King Charles II secretly supported the Catholics. He declared James, his younger brother, as his successor. Though we see it as a religious difference but in a way it is an example of the greed for power. Since, King Charles II did not have any legitimate heir, his younger brother James would become the King. This agitated his illegitimate son, the Duke of Monmouth, to rebel against him.

What Dryden repeatedly said in this poem is that the people of a nation should unite. At that time, England and France were sworn enemies. It also had a bad relationship with Holland. Since the people of England were not united, the country’s inner political condition was very critical. There was a big fear of attack from outside. Dryden wanted to say that if there is no unity among people of a nation then it will bring instability. Along with political instability there were also social and economic instability in the country.

The characters depicted in “Absalom and Achitophel” are probably the most important examples of Universal characteristics. The characters of the poem were actually inspired from the Bible. Many important people of the 17th century England had been mentioned in the poem. But such characters can be found in the history of every nation. We can see kings like David or Charles II who had mistresses. There are also people who are foolish and take up arms against their father. There are also people like Achitophel who use their knowledge to bring instability in the society. Dryden nicely depicted these characters in his poem.

The universal appeal of “Absalom and Achitophel” can also be implemented to analyze Bangladesh’s political scenario. For about twenty years we are seeing political instability that divided the people. On one side, there is B.N.P and Awami League on the other. The struggle between these two political parties caused immense suffering to the people of our country. This political instability, in turn created social and economic instability. People are not safe. High price of daily necessity made their lives miserable. All this has been caused by the lack of unity among people. The people of Bangladesh should also learn from “Absalom and Achitophel”. They should unite otherwise the future of the country will be doomed.

“Absalom and Achitophel” is a great poem and is considered to be one of the best political satires of English literature. Dryden tried his best to depict the reality though this poem although he supported King Charles II. Sometime he even praised the Duke of Monmouth. We all should read this poem and learn from this poem. 

Wednesday, October 24, 2018

Voice Change Part Two (2): Imperative Sentence

Some imperative sentences have been changed from active to passive voice. You may get any of them in any competitive examinations, such as BCS, Bank, Varsity admission etc. So, keep it in your collection. If you find any mistake, do not feel hesitate to mention it in the comment box.


1.   Tell him to go.
Answer: Let him be told to go.
2.   Let them call in a doctor.
Answer: Let a doctor be called in by them.
3.   Post the letter.
Answer: Let the letter be posted.
4.   Shut the door.
Answer: Let the door be shut.
5.   Don’t make a noise.
Answer: Let not a noise be made.
6.   Ring the bell.
Answer: Let the bell be rung.
7.   Bring the book.
Answer: Let the book be brought.
8.   Please help me.
Answer: Let me be helped. / You are requested to help me.
9.   Take care of your health.
Answer: Let your health be taken care of.
10.                Look after your parents.
Answer: Let your parents be looked after.
11.                Pluck me a flower.
Answer: Let a flower be plucked for me.
12.                Buy a shirt for me.
Answer: Let a shirt be bought for me.
13.                Don’t ask me the question.
Answer: Let not the question be asked to me. / Let not me be asked the question.
14.                Choose the best answer.
Answer: Let the best answer be chosen.
15.                Don’t play football at noon.
Answer: Let not football be played at noon.
16.                Don’t kick the ball.
Answer: Let not the ball be kicked.
17.                Do away with it.
Answer: Let it be done away with.
18.                Let me write a letter.
Answer: Let a letter be written by me.
19.                Let him do the work.
Answer: Let the work be done by him.
20.                Never tell a lie.
Answer: Let never a lie be told.
21.                Always speak the truth.
Answer: Let the truth be spoken always.
22.                Never trust a false friend.
Answer: Let never a false friend be trusted.
23.                Give the order.
Answer: Let the order be given.
24.                Pen through the word.
Answer: Let the word be penned through.
25.                Do not laugh at the poor.
Answer: Let not the poor be laughed at.
26.                Enter the house by this gate.
Answer: You are requested to enter the house by this gate.
27.                Do it as I say.
Answer: Let it be done as I say.
28.                Buy me a pen.
Answer: Let a pen be bought for me.
29.                Let Rahim tell the truth.
Answer: Let the truth be told by Rahim.
30.                Keep your word.
Answer: Let your word be kept.
31.                Don’t do it.
Answer: Let not it be done.
32.                Let the girl sing a song.
Answer: Let a song be sung by the girl.
33.                Let me do the work.
Answer: Let the work be done by me.
34.                Let him help his brother.
Answer: Let his brother be helped by him.
35.                Kindly go there.
Answer: You are requested to go there.
36.                Kindly do this work.
Answer: You are requested to do this work.
37.                Write a letter to your father.
Answer: Let a letter be written to your father.
38.                Change the voice.
Answer: Let the voice be changed.
39.                Close the window.
Answer: Let the window be closed.
40.                Finish the job at once.
Answer: Let the job be finished at once.
41.                Carry him home.
Answer: Let him be carried home.
42.                Help him.
Answer: You are requested to help him. / Let him be helped.
43.                Learn your lessons.
Answer: You are requested to learn your lessons. / Let your lessons be learned.
44.                Let me go.
Answer: You are requested to let me go.
45.                Bring it home.
Answer: Let it be brought home.
46.                Do it at once.
Answer: Let it be done at once.
47.                Do not beat the dog.
Answer: Let not the dog be beaten.
48.                Let me do it.
Answer: Let it be done by me.
49.                Don’t touch it.
Answer: Let not it be touched. / You are warned not to touch it.
50.                Work hard.
Answer: You are advised to work hard.
51.                Get out.
Answer: You are ordered to get out.
52.                Shut the door and leave.
Answer: Let the door be shut and you are ordered to leave.
53.                Help others but do not expect anything in return.
Answer: You are advised to help others but forbidden to expect anything in return.
54.                Think before you speak.
Answer: You are advised to think before you speak.
55.                Clean your room.
Answer: Let your room be cleaned.
56.                Learn your lesson.
Answer: Let your lesson be learnt.
57.                Please do me a favor tonight.
Answer: You are requested to do me a favor tonight.
58.                Kindly do not smoke in public place.
Answer: You are requested not to smoke in public place.
59.                Translate this into French.
Answer: Let this be translated into French.
60.                Invite him to the party.
Answer: Let him be invited to the party.
61.                Do not invite her to the party.
Answer: Let not her be invited to the party.
62.                Do not disturb him.
Answer: Let not him be disturbed.
63.                Do it soon.
Answer: Let it be done soon.
64.                Feed the cat.
Answer: Let the cat be fed.
65.                Tell the truth.
Answer: Let the truth be told.
66.                Do not tell the truth.
Answer: Let not the truth be told.
67.                Release the captive.
Answer: Let the captive be released.
68.                Call him.
Answer: Let him be called.
69.                Repair it.
Answer: Let it be repaired.
70.                Get me a glass of water.
Answer: You are ordered to get me a glass of water.
71.                Let us go for a walk.
Answer: It is suggested that we should go out for a walk.
72.                Please lend me some money.
Answer: You are requested to lend me some money.
73.                Open the door.
Answer: Let the door be opened.
74.                Do not open the door.
Answer: Let not the door be opened.
75.                Let him do whatever he likes.
Answer: Let whatever he likes be done by him.
76.                Bring me the book.
Answer: Let the book be brought for me.

Common Malta Student Visa Interview Questions

Personal Information: Tell me about yourself. / Introduce yourself. ·        What is your full name, date of birth, place of bir...