Transform
the following sentences into negative:
1. The
old man was alone alive.
Answer: None but the
old man was alive.
2. Only
the graduates should apply.
Answer: None but the
graduates should apply.
3. Only
the brave deserve the fair.
Answer: None but the
brave deserve the fair.
4. Only
the moon was visible.
Answer: Nothing but the
moon was visible.
5. He
lives alone in the house.
Answer: None but he
lives in the house.
6. I
am only four now.
Answer: I am not more
than four now.
7. Only
five members were present in the meeting.
Answer: Not more than
five members were present in the meeting.
8. He
had only a few acres of land.
Answer: He had nothing
but a few acres of land.
9. Chance
and accidents are only aliases of ignorance.
Answer: Chance and
accidents are nothing but aliases of ignorance.
10. Man
must submit to destiny.
Answer: Man cannot but
submit to destiny. / Man cannot help submitting to destiny.
11. You
must obey your teachers.
Answer: You cannot but
obey your teachers. / You cannot help obeying your teachers.
12. All
men must die.
Answer: All men cannot
but die. / No man can escape or avoid death.
13. Every
mother loves her child.
Answer: There is no
mother but loves her child. / There is no mother who does not love her child. /
No mother hates her child.
14. Everyone
loves a truthful boy.
Answer: There is no one
but loves a truthful boy. / There is no one who does not love a truthful boy. /
No one hates a truthful boy.
15. Every
rose has a thorn.
Answer: There is no
rose without a thorn. / There is no rose but has a thorn.
16. Every
man hates a liar.
Answer: There is no man
but hates a liar. / There is no man who does not hate a liar. / No man likes a
liar.
17. Everybody
believes in his honesty.
Answer: There is nobody
but believes in his honesty. / There is nobody who does not believe in his
honesty. / Nobody disbelieves in his honesty.
18. As
soon as the teacher entered the class room, the students stood up.
Answer: No sooner had the
teacher entered the class room than the students stood up.
19. As
soon as Parveen saw it, she knew that it must be Karim’s.
Answer: No sooner had
Parveen seen it than she knew that it must be Karim’s.
20. He
leaped into the water as soon as the ship touched the shore.
Answer: No sooner had
the ship touched the shore than he leaped into the water.
21. Mutton
chop was the cheapest dish on the menu.
Answer: No other dish
on the menu was so cheap as mutton chop.
22. Rahim
is the best boy in the orphanage.
Answer: No other boy in
the orphanage is so good as Rahim.
23. Parveen
was too poor to buy a gift for Karim.
Answer: Parveen was so
poor that she could not buy a gift for Karim.
24. Rahim
was too honest to take the money.
Answer: Rahim was so
honest that he could not take the money.
25. He
is as dull as an ass.
Answer: He is not less
dull than an ass.
26. The
man is as ferocious as a lion.
Answer: The man is not
less ferocious than a lion.
27. We
should always speak the truth.
Answer: We should never
tell a lie.
28. Traveling
is always pleasant.
Answer: Traveling is
never boring / unpleasant.
29. I
shall always remember your advice.
Answer: I shall never
forget your advice.
30. I
forgot his name.
Answer: I could not
remember his name.
31. It
always pours when it rains.
Answer: It never pours
when it does not rain.
32. He
is my friend.
Answer: He is not my
foe / enemy.
33. Dhaka
is an old city.
Answer: Dhaka is not a
new city.
34. I
missed the train.
Answer: I could not
catch the train.
35. Man
is mortal.
Answer: Man is not
immortal.
36. The
boy is strong in English.
Answer: The boy is not
weak in English.
37. He
refused the money.
Answer: He did not take
the money.
38. I
was doubtful of his honesty.
Answer: I was not sure
of his honesty.
39. The
men were pleased to see it.
Answer: The men were
not displeased to see it.
40. They
were right in thinking so.
Answer: They were not
wrong in thinking so.
41. The
sailor was old.
Answer: The sailor was
not young.
42. He
is present in the meeting.
Answer: He is not
absent in the meeting.
43. The
man is poor.
Answer: The man is not
rich.
44. Farmers
are living in the village.
Answer: Farmers are not
living in the town.
45. Besides
robbing the passenger, he also murdered them.
Answer: He not only
robbed the passenger but also murdered them.
46. Both
Rahim and Karim went there.
Answer: Not only Rahim
but also Karim went there.
47. There
are many people here.
Answer: There are not a
few people here.
Transformation
the following sentences into affirmative:
1. I
did not find many people there.
Answer: I found a few
people there.
2. There
is no body but likes to go on a foreign tour.
Answer: Everybody likes
to go on a foreign tour.
3. You
cannot help going there.
Answer: You must go
there.
4. This
did not please me.
Answer: This displeased
me.
5. The
old sailor was not kind.
Answer: The old sailor
was unkind.
6. The
boy was not unlike his father.
Answer: The boy was
like his father.
7. All
cannot but submit to destiny.
Answer: All must submit
to destiny.
8. No
sooner had I reached the college than the bell rang.
Answer: As soon as I
reached the college, the bell rang.
9. There
is no mother but loves her child.
Answer: Every mother
loves her child.
10. There
is no rose without a thorn.
Answer: Every rose has
a thorn.
11. I
never disagreed with him.
Answer: I always agreed
with him.
12. None
but the fool will say so.
Answer: Only the fool
will say so.
13. I
shall never be ungrateful to you.
Answer: I shall always
be grateful to you.
14. No
one will deny his courage.
Answer: Everyone will
admit his courage.
15. He
was never late.
Answer: He was always
punctual.
16. We
did not find the road bad.
Answer: We found the
road good.
17. I
cannot but shed tears at the sight.
Answer: I must shed
tears at the sight.
18. There
is no cloud without a silver lining.
Answer: Every cloud has
a silver lining.
19. None
but Allah can help us.
Answer: Only Allah can
help us.
20. A
good boy never neglects his lesson.
Answer: A good boy
always minds (thinks of) his lessons. / A good boy always attends to his
lesson.
21. He
was not solvent.
Answer: He was
insolvent.
22. He
is not dishonored by anybody.
Answer: He is honored
by everybody.
23. No
sooner had he come than the meeting began.
Answer: As soon as he
came, the meeting began.
24. Never
tell a lie.
Answer: Always speak
the truth.
25. Aziz
was not a dishonest boy.
Answer: Aziz was an
honest boy.
