Showing posts with label Transformation of Sentences. Show all posts
Showing posts with label Transformation of Sentences. Show all posts

Sunday, January 3, 2021

Transformation of Sentences Part Eight (8): Simple to Complex

Transforming sentences from one structure to another structure is perhaps the most difficult task. In this article, I have given some problems regarding changing sentences from simple to complex. I have also provided solutions to every problem. I hope that it will help you to learn how to transform a simple sentence into a complex. 

Transform the following sentences from simple to complex:

1.   The healthy cows give us much milk.

Answer: The cows which are healthy give us much milk.

2.   I was there in autumn.

Answer: I was there when it was autumn.

3.   Undoubtedly smoking causes cancer.

Answer: There is no doubt that smoking causes cancer.

4.   The committee considered him to be the fittest candidate.

Answer: The committee considered that he was the fittest candidate.

5.   The accident took place in the evening.

Answer: The accident took place when it was evening.

6.   There were two people on board.

Answer: There were two people who were on board.

7.   I am sure of passing the examination with credit.

Answer: I am sure that I will pass the examination with credit.

8.   The cuckoo sings in spring.

Answer: The cuckoo sings when it is spring.

9.   Unexpectedly I met him in the college campus.

Answer: It was unexpected that I met him in the college campus.

10.                The cars made in Japan run well.

Answer: The cars which are made in Japan run well.

11.                Standing by the window, the girl looked out.

Answer: When the girl stood by the window, she looked out.

12.                Truly agriculture is the backbone of our economy.

Answer: It is true that agriculture is the backbone of our economy.

13.                Jumping into a cab, she cried gaily.

Answer: When she jumped into a cab, she cried gaily.

14.                I do not know his name.

Answer: I do not know what his name is.

15.                Bangladesh needs honest administrators.

Answer: Bangladesh needs administrators who are honest.

16.                Villagers using fire-wood as fuel are destroying the country’s forest.

Answer: Villagers who use fire-wood as fuel are destroying the country’s forest.

17.                Women having no work pass their time watching television.

Answer: Women who have no work pass their time watching television.

18.                Because of killing the albatross, the old man was punished.

Answer: Since the old man killed the albatross, he was punished.

19.                They saw the drunken porter lying on the floor.

Answer: They saw the drunken porter who was lying on the floor.

20.                I saw a bird flying in the sky.

Answer: I saw a bird which was flying in the sky.

21.                He could not continue his study for poverty.

Answer: He could not continue his study because he was poor.

22.                He is too weak to move.

Answer: He is so weak that he cannot move.

23.                A dishonest boy suffers in life.

Answer: A boy who is dishonest suffers in life.

24.                Coming in the darkness, he knocked at the door.

Answer: When he came in the darkness, he knocked at the door.

25.                An industrious boy can shine in life.

Answer: A boy who is industrious can shine in life.

26.                The sun having set, we reached home.

Answer: We reached home after the sun had set.

27.                The sun having risen, the fog dispersed.

Answer: The fog dispersed after the sun had risen.

28.                Students desiring to go abroad are to complete IELTS.

Answer: Students who desire to go abroad are to complete IELTS.

29.                They agreed to my proposal.

Answer: They agreed to the proposal I made. Or, They agreed to what I proposed.

30.                We wish your success.

Answer: We wish that you may succeed.

31.                The gifts are too nice to be used just at present.

Answer: The gifts are so nice that they cannot be used just at present.

32.                In spite of having knowledge, Mr. Matin was not selected.

Answer: Though Mr. Matin had knowledge, he was not selected.

33.                Monir was loved by all because of his honesty.

Answer: Since Monir was honest, he was loved by all.

34.                The marriage ceremony being over, the guests were going to the feast.

Answer: When the marriage ceremony was over, the guests were going to the feast.

35.                Knowledge is power.

Answer: It is knowledge which is power.

36.                Twenty years ago, I was living in Paris.

Answer: It was twenty years ago when I was living in Paris.

37.                I was admitted to school at the age of five.

Answer: I was admitted to school when I was five.

38.                His silence proves his guilt.

Answer: His silence proves that he is guilty.

39.                His failure is almost certain.

Answer: It is almost certain that he will fail.

40.                I know his residence.

Answer: I know where his residence is.

41.                Everybody wishes to be happy.

Answer: Everybody wishes so that they may be happy.

42.                Health is wealth.

Answer: It is health which is wealth.

43.                Unity is strength.

Answer: It is unity which is strength.

44.                Everybody hates him for his laziness.

Answer: Everybody hates him because he is lazy.

45.                They walked too slowly to catch the bus.

Answer: They walked so slowly that they could not catch the bus.

46.                She hoped to win the first prize.

Answer: She hoped that she would win the first prize.

47.                I dislike him for his laziness.

Answer: I dislike him because he is lazy.

48.                The girl went to a hair shop to sell her hair.

Answer: The girl went to a hair shop so that she could sell her hair.

49.                Entering the classroom, the teacher found the boys gossiping.

Answer: When the teacher entered the classroom, he found the boys gossiping.

50.                Running fast, the boy got the first prize.

Answer: Since the boy ran fast, he got the first prize.

51.                The authoress wanted quiet isolation to do some troublesome writing.

Answer: The authoress wanted quiet isolation so that she could do some troublesome writing.

52.                The farmers sow good seeds to get good crops.

Answer: The farmers sow good seeds so that they can get good crops.

53.                The load being very heavy, he cannot carry it.

Answer: Since the load is very heavy, he cannot carry it.

54.                Having forgotten him, I went outside the cabin.

Answer: When I had forgotten him, I went outside the cabin.

55.                I was startled to see the bill of fare.

Answer: I was startled when I saw the bill of fare.

56.                One day the old man watched some water snakes swimming round the ship.

Answer: One day the old man watched some water snakes which were swimming round the ship.

57.                The Magi brought valuable gifts.

Answer: The Magi brought gifts which were valuable.

58.                Taking exercise regularly, he built a good health.

Answer: Since he took exercise regularly, he built a good health.

59.                You came here only at four.

Answer: You came here when you were four.

60.                On the arrival of my mutton chop, she took me to task.

Answer: When my mutton chop arrived, she took me to task.

61.                Surely he will join the party.

Answer: It is sure that he will join the party.

62.                Certainly she has got a scholarship.

Answer: It is certain that she has got a scholarship.

63.                Tell me the truth.

Answer: Tell me what the truth is.

64.                I read them for pleasure.

Answer: I read them so that I can get pleasure.

65.                They were rewarded for their industry.

Answer: They were rewarded because they were industrious.

66.                I could not go to college because of my illness.

Answer: I could not go to college because I was ill.

67.                Fire wood burnt for cooking causes much harm to our agriculture.

Answer: Fire wood which is burnt for cooking causes much harm to our agriculture.

68.                I think him to be honest.

Answer: I think that he is honest.

69.                At daylight I was half awakened by the sound of chopping.

Answer: When it was daylight, I was half awakened by the sound of chopping.

70.                Finding the door unlocked, the thief entered the house.

Answer: When the thief found the door unlocked, he entered the house.

71.                The question was too tough for the students to answer.

Answer: The question was so tough that the students could not answer.

72.                We read to learn.

Answer: We read so that we can learn.

73.                He helped me in my danger.

Answer: He helped me when I was in danger.

74.                In spite of his working hard, he could not reach his goal.

Answer: Though he worked hard, he could not reach his goal.

75.                Going to my brother, I informed him of the matter.

Answer: When I went to my brother, I informed him of the matter.

76.                Despite hard work, the poor cannot change their lots.

Answer: The poor work hard but they cannot change their lots.

77.                I am sorry to hear of his failure.

Answer: I am sorry that I have heard of his failure.

78.                Put down your name.

Answer: Put down what your name is.

79.                In fact, he is not poor.

Answer: It is a fact that he is not poor.

Wednesday, December 2, 2020

Transformation of Sentences Part Seven (7): Compound to Complex

Whether you are a student or a job seeker, you will get at least one question from the Transformation of Sentences part of English grammar in any competitive examination. It is better to master this if you want to get a good result either in academic or job examinations. 

Turn the following compound sentences into complex: 

 

1.   The doctor did his best for the patient but could not save him.

Answer: Though the doctor did his best for the patient, he could not save him.

2.   Rehana saw it and she knew that it must be for her husband.

Answer: When Rehana saw it, she knew that it must be for her husband.

3.   He sat by the fire with me and told me of their two days together.

Answer: When he sat by the fire with me, he told me of their two days together.

4.   We must develop the habit of speaking the truth or we cannot command others' respect.

Answer: If we do not develop the habit of speaking the truth, we cannot command others' respect.

5.   Do or die.

Answer: If you do not do, you will die.

6.   All the boys should pass the examination and we hope it.

Answer: We hope that all the boys should pass the examination.

7.   We were waiting for the coffee and the head waiter brought a basket full of peaches.

Answer: When we were waiting for the coffee, the head waiter brought a basket full of peaches.

8.   Walk fast or you cannot get the train.

Answer: If you do not walk fast, you cannot get the train.

9.   The criminal was repentant and he was pardoned.

Answer: Since the criminal was repentant, he was pardoned.

10.                There was water everywhere around them but they had not a drop to drink.

Answer: Though there was water everywhere around them, they had not a drop to drink.

11.                It exists but it is difficult to explain.

Answer: Though it exists, it is difficult to explain.

12.                Our teachers love us and we respect them.

Answer: Since our teachers love us, we respect them.

13.                Spare the rod and spoil the child.

Answer: If you spare the rod, you will spoil the child.

14.                Smoking causes cancer and this is well known.

Answer: This is well known that smoking causes cancer.

15.                 Hold your tongue or I will turn you out from the class room.

Answer: If you do not hold your tongue, I will turn you out from the class room.

16.                He had vast knowledge and therefore he was made chairman.

Answer: Since he had vast knowledge, he was made chairman.

17.                A student needs to study a lot and for this he should have a room of his own.

Answer: Since a student needs to study a lot, he should have a room of his own.

18.                Drive carefully or there may be accident.

Answer: If you do not drive carefully, there may be accident.

19.                Do as I suggest you or you will suffer.

Answer: If you do not do as I suggest you, you will suffer.

20.                Waste not, want not.

Answer: If you do not waste, you will not want.

21.                Speak the truth and I will let you go.

Answer: If you speak the truth, I will let you go.

22.                Follow my example and you will feel better.

Answer: If you follow my example, you will feel better.

23.                Man is mortal and it is true.

Answer: It is true that man is mortal.

24.                He is honest and it is a fact.

Answer: It is a fact that he is honest.

25.                He behaved rough; yet he was pardoned.

Answer: Though he behaved rough, he was pardoned.

26.                Many women were present there and all of them wept to hear the news.

Answer: All the women who were present there wept to hear the news.

27.                I bought some interesting novels and I presented them to my sister.

Answer: I bought some interesting novels which I presented to my sister.

28.                The door opened and he stepped in.

Answer: When the door opened, he stepped in.

29.                Drink milk and you will get vitamin.

Answer: If you drink milk, you will get vitamin. 

30.                He spoke very fast and we could not follow him.

Answer: He spoke so fast that we could not follow him. / Since he spoke very fast, we could not follow him.

31.                He had finished the work and took rest.

Answer: When he had finished the work, he took rest.

32.                The man saw the tiger and went away.

Answer: When the man saw the tiger, he went away.

33.                I paid the bill and I had no money in my pocket.

Answer: Since I paid the bill, I had no money in my pocket.

34.                The dog lay close to him and found comfort there.

Answer: When the dog lay close to him, it found comfort there.

35.                A boy stole my watch and I could recognize him.

Answer: I could recognize the boy who stole my watch.

36.                I asked him some questions and he could not answer them.

Answer: I asked him some questions which he could not answer.

37.                I took a cabin and asked for man to chop wood.

Answer: When I took a cabin, I asked for man to chop wood.

38.                The girl wanted to get the best prize and for this she worked hard.

Answer: As the girl wanted to get the best prize, she worked hard.

39.                Their throats were very dry and they could not speak.

Answer: Their throats were so dry that they could not speak. / Since their throats were very dry, they could not speak.

40.                Attend the college regularly and you will get better education.

Answer: If you attend the college regularly, you will get better education.

41.                He worked hard but failed.

Answer: Though he worked hard, he failed.

42.                He is proud of his learning and so he does not do any manual labor.

Answer: As he is proud of his learning, he does not do any manual labor.

43.                I cannot afford to buy many books; therefore I usually study in the library.

Answer: Since I cannot afford to buy many books, I usually study in the library.

44.                For seven days he tried to pray but could not break the sailors' curse.

Answer: Though for seven days he tried to pray, he could not break the sailors’ curse.

45.                He left the country but the reason was mysterious.

Answer: Though he left the country, the reason was mysterious.

46.                He is about eighty; yet he moves freely.

Answer: Though he is about eighty, he moves freely.

47.                It disturbed me but I did not know the reason.

Answer: Though it disturbed me, I did not know the reason. / I did not know why it disturbed me.

48.                They gave the bird food and water and it became tame.

Answer: As they gave the bird food and water, it became tame.

49.                The ship came nearer and they saw it had no crew.

Answer: When the ship came nearer, they saw it had no crew.

50.                He did his best, still he could not come out successful.

Answer: Though he did his best, he could not come out successful.

51.                You helped me; otherwise I would have been ruined.

Answer: If you had not helped me, I would have been ruined.

52.                Do and die.

Answer: If you do, you will die.

53.                There were many students and they all shouted.

Answer: There were many students who all shouted.

54.                At once the albatross fell from his neck and he fell into a deep sleep.

Answer: As soon as the albatross fell from his neck, he fell into a deep sleep.

55.                The albatross is a big sea bird and it brings good luck to the sailors.

Answer: The albatross is a big sea bird which brings good luck to the sailors.

56.                The man has lost all his teeth and as a result he cannot eat solid food.

Answer: As the man has lost all his teeth, he cannot eat solid food.

57.                He is rich but he is unhappy.

Answer: Though he is rich, he is unhappy.

Study in Lithuania from Bangladesh

Lithuania is a high-income country that is situated beside the Baltic Sea in Europe. It is a developed country with an ancient civilization ...